اختلالات مقعد و نشیمنگاه شرایطی هستند که ناحیه مقعد و رکتوم را تحت تاثیر قرار میدهند. بیماریهای رایج مقعد و رکتوم شامل آبسه، هموروئید، شقاق (فیشر) و فیستول مقعدی است. برای اکثر افراد، اختلالات آنورکتال منبعی برای نگرانی و خجالت و همچنین ایجاد درد و ناراحتی فیزیکی است. در این مقاله بر روی گزینههای درمانی و همچنین هزینه هر روش تمرکز داریم. زیرا درمان به بهبود کیفیت زندگی شما کمک میکند، پس با ما همراه باشید:
مقعد چیست؟
رکتوم و مقعد چیست؟ در انتهای دستگاه گوارش قسمتی برای خروج مواد زائد و مدفوع وجود دارد که بخش انتهایی راست روده است و به آن مقعد یا آنال گفته میشود. رکتوم هم قسمت دیگری از دستگاه گوارش است که در بالای مقعد قرار دارد و مدفوع قبل از خروج، وارد محفظه رکتوم میشود.
وقتی غذا هضم میشود، از دستگاه گوارش عبور میکند و مواد زائد باقی مانده به شکل مدفوع از بدن خارج میشود. اختلالات مقعد و رکتوم بر کانال رکتوم (محل نگهداری مدفوع) و مقعد (ناحیهای که مدفوع از آن دفع میشود) تأثیر میگذارد.
در بیشتر موارد، بیماریهای مقعدی ممکن است ناشی از اختلالات روده باشد که منجر به آسیب به پوشش مقعد در امتداد دیوارههای رکتوم میشود یا در موارد نادر، نشانهای از شرایطی است که بسیار شدیدتر هستند.
انواع اختلالات مقعد
انواع مختلفی از اختلالات مقعدی وجود دارد، از مسائل نسبتاً جزئی مانند خارش یا زگیل تا نگرانیهای مهمتر مانند درد و بی اختیاری که در ادامه به شایعترین آنها میپردازیم:
اثرات این اختلالات آن اغلب میتواند منجر به ناراحتی و درد نامطلوب شود، به همین دلیل است که باید بر درمان بیماری مقعد تاکید بیشتری شود.
علائم و خطرات اختلالات مقعدی
علائم مرتبط با اختلالات مقعدی بسته به نوع خاصی از اختلال که تجربه میکنید، متفاوت است. برخی از نشانههای احتمالی اختلال آنورکتال عبارتند از:یک زخم قابل مشاهده در پوست مقعد
خونریزی بعد از اجابت مزاج، با یا بدون درد
اسهال یا یبوست
گاز و نفخ
خارش یا سوزش در ناحیه مقعد
توده یا تورم در داخل و اطراف ناحیه مقعد
درد در حین یا بعد از اجابت مزاج
درد یا ناراحتی در ناحیه مقعد
خونریزی یا ترشح از مقعد
برخی از اختلالات مقعدی ناشی از عوامل محیطی مانند رژیم غذایی و سبک زندگی است. به عنوان مثال، نشستن طولانی مدت میتواند یک عامل خطر برای ابتلا به هموروئید باشد.
سایر اختلالات آنورکتال میتواند همراه با یک نگرانی اولیه سلامتی مانند بیماری التهابی روده رخ دهد. در برخی موارد، برخی داروها و درمانها میتوانند خطر ابتلا به اختلالات آنورکتال را افزایش دهند.
بواسیر یا هموروئید
بواسیر (هموروئید) سیاهرگهای متورم و آسیب دیدهای هستند که در قسمت پایین رکتوم یافت میشوند. رگهای خونی بطور طبیعی در بخش دیواره مقعد و رکتوم وجود دارند اما زمانی که دچار آسیب و تورم شده باشند، ناراحتی، خارش یا درد ایجاد میکنند. علاوه بر این ممکن است لختههای خون در آنها جمع شود که به آن هموروئید ترومبوزه گفته میشود و دردناک و آزاردهنده است.
بواسیر یا هموروئید بر اساس محلی که ایجاد شده به دو نوع هموروئید داخلی و هموروئید خارجی تقسیم میشود. هموروئید داخلی معمولاً بدون درد است، اما منجر به خونریزی مقعدی میشود، در حالی که هموروئید خارجی ممکن است همراه با درد و ناراحتی باشد.
درمان بواسیر و هزینه
چندین روش برای درمان هموروئید وجود دارد که طبق نظر پزشک بهترین گزینه انتخاب میشود. اگر درمان خانگی بواسیر بی نتیجه بود، باید سراغ روشهای جراحی و لیزر هموروئید بروید.
عمل جراحی در بیمارستان و لیزر بواسیر در کلینیک و به صورت سرپایی انجام میشود. سایت clinicdarman.com گفته هزینه جراحی بواسیر با لیزر از حدود ۵ میلیون تومان شروع میشود و بسته به یکسری عوامل این مبلغ ممکن است بیشتر شود. لیزر هموروئید در زمانی کمتر از ۳۰ دقیقه و بصورت سرپایی در مطب یا کلینیک انجام میشود.
آبسه پری آنال
آبسه مقعدی یک وضعیت دردناک است که شامل مجموعهای از چرک است که در نزدیکی مقعد ایجاد میشود. آبسه مقعد ممکن است قرمز به نظر برسد و در لمس گرم احساس شود و معمولاً در اثر عفونت غدد کوچک مقعدی ایجاد میشود. در برخی موارد، آبسه نمیتواند بهبود یابد و پارگی روی سطح پوست باز می شود و منجر به فیستول مقعدی میشود. رایجترین و موثرترین راه برای برداشتن آبسه پری مقعد از طریق برش جراحی و درناژ است.
درمان آبسه و هزینه
برای درمان آبسه مقعدی نیاز است که آن توسط پزشک با تیغ جراحی تخلیه شود. زیرا در غیر اینصورت این عارضه دائم عود میکند و اگر عفونت بطور کامل تخلیه نشود منجر به فیستول خواهد شد. هزینه تخلیه آبسه با توجه به اندازه آن و دستمزد پزشک متفاوت است.
فیستول مقعدی
فیستول مقعدی کانال کوچکی است که ارتباط غیرطبیعی بین انتهای روده و پوست اطراف مقعد ایجاد میکند. فیستول مقعدی اغلب از عفونت نزدیک مقعد شروع میشود که باعث تجمع چرک (آبسه) در بافت اطراف میشود.
چرک و عفونت به مرور پیشرفت کرده و از طریق تونلی به پوست اطراف مقعد راه مییابد. بنابراین ارتباطی بین مقعد و پوست اطراف آن ایجاد میشود. این به عنوان فیستول مقعدی شناخته میشود و ممکن است باعث خونریزی مقعدی و ترشح در هنگام حرکت شود و میتواند دردناک باشد.
درمان فیستول و هزینه
عمل جراحی و لیزر فیستول مقعدی تنها گزینههای درمان این عارضه هستند. با توجه به شرایط سخت جراحی و احتمال عود مجدد بیماری، روش سرپایی لیزر فیستول بیشتر پیشنهاد میشود. برای تعیین هزینه درمان فیستول با لیزر نیاز به معاینه و تعیین تعداد کانالها و عمق فیستول میباشد.
شقاق مقعد
شقاق مقعدی یا آنال فیشر یک پارگی کوچک در پوشش مجرای مقعد یا پوست اطراف آن است. فشار بیش از حد برای دفع مدفوع سفت یا بزرگ در طول حرکت روده (یبوست) به عنوان عامل اصلی این بیماری شناخته میشود. اگر هنگام دفع و بعد از آن درد، سوزش و خونریزی احساس میکنید، احتمالا دچار شقاق مقعدی شدهاید.
درمان شقاق و هزینه
شقاق خفیف که تازه ایجاد شده معمولا با پماد و روشهای خانگی بهبود مییابد. اما درمان شقاق مزمن فقط با لیزر و جراحی امکانپذیر است. هزینه جراحی شقاق در بیمارستان دولتی توسط بیمه پرداخت میشود اما هزینه لیزر شقاق چون یک درمان سرپایی است توسط بیمه پوشش داده نمیشود.
بی اختیاری مدفوع
بی اختیاری مدفوع که به نام بی اختیاری روده نیز شناخته میشود، عدم کنترل بر حرکات روده است. این عارضه از نشت گاه به گاه مدفوع در حین دفع گاز تا از دست دادن کامل کنترل روده متغیر است. بی اختیاری مدفوع گاهی اوقات بی اختیاری روده نامیده میشود.
افتادگی راستروده
افتادگی راست روده یا پرولاپس رکتوم وضعیتی است که در آن رکتوم (آخرین قسمت روده بزرگ قبل از خروج از مقعد) اتصالات طبیعی خود را در داخل بدن از دست میدهد و به آن اجازه میدهد از طریق مقعد خارج شود و در نتیجه آن را به سمت بیرون بچرخاند.
اگرچه این ممکن است ناراحت کننده باشد، به ندرت منجر به یک مشکل پزشکی اضطراری میشود. با این حال، می تواند بسیار شرم آور باشد و اغلب تأثیر منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیماران دارد. درمان قطعی افتادگی رکتوم نیاز به جراحی دارد.
No comments:
Post a Comment